Beschuldiging nieuwe onrechtmatige maatregelen tegen één van De Vijf

Cuba veroordeelt openlijk de nieuwe meedogenloze optredens tegen één van de Cubaanse Vijf, die ten onrechte worden vastgehouden in de VS. Het gaat om René González Sehwerert; hem wordt consulair bezoek geweigerd.

De regering van de VS verhardt het toezicht op de vrijheidsomstandigheden van René; deze gaat steeds meer op regels van een gevangenis lijken, voegt een verklaring van het ministerie van buitenlandse zaken (MINREX) toe.

Dit is de tekst van de verklaring:

De held van de republiek Cuba, René González Sehwerert, is onderwerp geweest van een nieuwe willekeurige maatregel van de regering van de VS, die het toezicht verhardt op zijn vrijheidsomstandigheden en laat het steeds meer op een gevangenis lijken, met het doel om te blijven straffen, na vele jaren oneerlijke en wrede behandeling.

Sinds september 2012 heeft het departement van de staat alle verzoeken afgewezen van het Cubaanse Consulaat in Washington, waarin de Cubaanse diplomaten consulair bezoek hebben aangevraagd, zoals deze permanent waren overeengekomen gedurende de 13 jaar waarin René gevangen zat en in de eerste maanden van zijn zicht op vrijheid, tot aan zijn geplande vrijlating.

De Cubaanse Diplomatieke Missie in de VS heeft het Departement van de Staat verschillende alternatieven gepresenteerd om de regelmatige consulaire bezoeken aan René voort te zetten. Tot nu toe zijn zij afgewezen.

De VS schendt hiermee de Conventie van Wenen inzake diplomatiek verkeer van 1963, die het recht beschermd van René González Sehwerert om vrij te communiceren met de functionaris van de Cubaanse Consulaat in Washington, inclusief een bezoekregeling.

Deze moedwillige en wrede komt bovenop de strenge vrijheidsvoorwaarden; René wordt namelijk gedwongen nog 3 jaar in de VS te blijven, gescheiden van zijn familie, trerwijl hij zijn gevangenschap al uitgezeten heeft.

Cuba veroordeelt sterk deze arbitrale beslissing van de autoriteiten van de VS, die de rechten van René schendt, en die op zijn beurt de Noord-Amerikaanse regering aansprakelijk stelt voor de lichamelijke veiligheid en integriteit van René.

Cuba zal niet ophouden deze mishandelingen wereldkundig te maken en zal niet stoppen met haar pogingen om te bereiken dat René terugkeert naar zijn vaderland.

Dat geldt ook voor Gerardo Hernández Nordelo, Ramón Labañino Salazar, Antonio Guerrero Rodríguez en Fernando González Llort, allen onterecht opgesloten in de VS voor al bijna 15 jaar.

La Habana, 27 februari 2013

Bladwijzer de permalink.

Reacties zijn gesloten.